Hoopvol!

‘Zolang als er leven is, is er hoop’, schreef de Romeinse politicus, advocaat en filosoof Cicero ooit aan een vriend. En inderdaad, het leven zit vol mogelijkheden die ons hoop geven. Daarom hebben we allemaal onze grote en kleine toekomstdromen en verwachtingen.

De meesten van ons lukt het niet om altijd hoopvol te zijn. Je loopt soms tegen bepaalde dingen in het leven aan. Nieuws over het klimaat, de pandemie of vluchtelingen kan je ook somber stemmen.

Hoopvol zijn, hoe doe je dat eigenlijk, kun je het ook leren? Je kan zeggen dat dat van je karakter afhangt. Optimisten leven hoopvoller dan pessimisten.

Toch zijn veel filosofen van mening dat hoop iets anders is dan optimisme. Optimisme is lang niet altijd realistisch over negatieve dingen in het leven. Pessimisme is lang niet altijd realistisch over de positieve dingen in het leven.

Hoop zit daar een beetje tussen in. Hoop is de verwachting van iets goeds, waarbij je je realiseert dat het niet vanzelfsprekend is dat je het zult bereiken. Maar je hebt redenen om te denken dat je het wel zou kunnen bereiken en daarom zet je je er ook voor in.

Hoopvol zijn is dus niet totaal afhankelijk van je karakter. Je kunt ook ‘oefenen’ in hoopvol leven. Denk aan het delen van hoopvolle verhalen die aanstekelijk zijn. Neem bijvoorbeeld de beroemde toespraak van Martin Luther King ‘I have a dream’. Of het meeslepende gedicht ‘The Hill We Climb’ van Amanda Gorman bij de inauguratie van president Biden.

We nodigen je uit om komend kwartaal bij Werf010 inspirerende verhalen van hoop te delen. Wie weet, doe je inspiratie op bij het verhaal van een ander. We vragen weer interessante mensen om hun verhaal te vertellen. Werf010 verzorgt weer events waarbij je anderen kunt ontmoeten en in gesprek kunt gaan over hun manier van hoopvol leven.

Wil je al vast de stand van je eigen hoop meten? Vul de Hoop Barometer in.

Naar de Hoop Barometer